Czym jest spirulina, co zawiera i jakie są jej pozytywy dla organizmu?

Spirulina to niebiesko-zielona odmiana algi. Jej nazwa odnosi się do spiralnej formy. Egzystuje na globie już ok. 3 mld lat, dzięki czemu jest jedną z najstarszych form życia na globie. Żyje naturalnie w czystych i ciepłych wodach: zbiornikach wodnych, jeziorach, rzekach, źródłach. W ciągu rozrostu spirulina wymaga właściwej temperatury oraz nasłonecznienia, tym samym za najlepszą lokalizację do ich rozrostu uznaje się Hawaje.

Z czego składa się spirulina?

Spirulina jest określana jako najbardziej wartościowy składnik który egzystuje w środowisku. Zawiera ok. 60-70% białka, 18 aminokwasów, z czego 8 nasz organizm nie generuje, beta-karoten – źródło witaminy A, witaminy B1, B2, B12, w dawkach wielokrotnie wyższych niż w warzywach i owocach, kwas linolowy, arachidowy, nukleinowe – DNA i RNA. Spirulina zawiera również żelazo, wapń, fosfor. Spirulina Hawajska to odmiana, która ma największą kumulację elementów odżywczych w przeliczeniu na 1 g na globie.



Źródło: http://terranut.com/about/spirulina-health-benefits/

Jakie są walory i profity zażywania spiruliny?

Spirulina pożytecznie wpływa nasz system, od razu się przyswaja. Dla najlepszego efektu trzeba przyswajać ją systematycznie, już po kilkunastu dniach odczuwa się rezultaty. Spirulina zapewnia nam pełnowartościowe białko, które jest podstawowym budulcem. Zawiera bardzo dużo chlorofilu, tym samym skutecznie oczyszcza krew, wzmaga produkowanie białych i czerwonych krwinek. Spirulina oddziałuje również na wzrost energii, redukuje przemęczenie, wspiera układ odpornościowy i trawienny poprzez wydalanie nieprzydatnych rezultatów przemiany materii z organizmu. Dodatkowo pomaga utrzymać odpowiednie pH organizmu, dzięki czemu redukuje stany zapalne, wzmacnia włosy, skórę oraz paznokcie. Spirulina posiada również działanie antywirusowe i antyalergiczne. Pewne badania wykazują dodatkowo działanie antyrakowe, dzięki niszczeniu komórek rakowych u ludzi i zwierząt.

Rezultaty uboczne oraz ograniczenia w zażywaniu Spiruliny

Dotąd nie dostrzeżono rezultatów ubocznych brania Spiruliny. Niemniej jednak trzeba kierować szczególną czujność na jakość towaru. Wielu producentów, by obniżyć jej cenę, dorzuca przeróżne składniki chemiczne i wypełniacze, o których skutkach ubocznych mało wiadomo. Ludzie uczuleni na jod lub z nadczynnością tarczycy, nie powinny przyjmować morskiej odmiany spiruliny, ale słodkowodną. Podobnie ludzie którzy są uczuleni, na owoce morza i wodorosty. Rekomenduje się także zastopowanie przyjmowania spiruliny w trakcie podwyższonej temperatury. Niektóre jednostki zaczynające przyjmować spirulinę, mogą na początku oczekiwać skutków ubocznych powiązanych z oczyszczaniem narządów, takich jak: wzdęcia, zakłócenia trawienia lub gazy. Jest to jednak całkowicie normalny proces i następuje u małej liczby osób.