Przysmak z Suwałk sękacz - cały z jaj

Kuchnia Mazur w swoim charakterze jest dla niektórych zagadnieniem nieznanym. Bazująca na wiejskich potrawach, czyli mówiąc inaczej obfitej w świeże pieczywo, wędliny, jaja, wyroby mleczne typu ser, z pewnością przedstawiać się jako za bardzo ciężka. A to nieprawda Zdarza się symilarycznie w pozostałych rejonach kraju tu na Kresach Wschodnich przygotowuje się regionalne specjały i nie tylko z kartofli czy jaj.
Sękacz to cream de la' creme specjalność Suwalszczyzny, który etnograficznie pochodzi z kuchni Bałtów, niegdyś zamieszkujących te tereny.Potrzeba tylko a może aż 60 jaj do stworzenia oryginalnego sękacza

Jest to powszechne jaja wykorzystujemy także do każdej potrawy. Dobre i wypróbowane jajka to takie, które były głównym składnikiem przy przygotowywaniu ciasta albo też innych rozmaitych potraw jak np. Jajka Farmio są wyśmienitą bazą używaną do sękacza rodem z Mazur. Teraz już wiesz czemu jedzenie jajek jest zdrowe.
Gdzie można kupić sękacz?

Gdy raz miał możliwość próbować ten specjał wie, jak cudowny jest to specjał. Znajdują się amatorzy, którzy jedzą regionalny przysmak na wytrawnie, mimo,że bez wątpienia ciasto bardziej słodkie niż słone.
Dawne receptury przewidują, że to właśnie z takiej ilości 60 jajek tworzy się cudowny specjał regionu. W przepisach współczesnych ich ilość może się wahać od 30 do 45.
Przysmaki wschodniego regionu Polski to nieodgadłe bogactwo mnóstwa receptur, w głównej mierze pierwszym składnikiem są jajka i ziemniaki.